Åbo Akademi

Hallinnon opiskelijaedustajien tietojärjestelmä

Arbetsgrupp för utredning av förutsättningar för VÖS gymnasiums flytt till Academillmuokattu 19.11.2021 klo 10.45

Organisaatioyksikkö

Toimikausi:

28.11.2018 - 30.4.2019

Vastuuhenkilö :

Dekanus Fritjof Sahlström har den 14.11 2018 i samråd med Vasa övningsskolas ledande rektor Bernt Klockars fattat beslut om att bilda en arbetsgrupp för att utreda förutsättningar för en flytt av Vasa övningsskolas gymnasium från dess nuvarande lokaler till Academill.

Gruppen består av fastighetsdirektör Timo Bäckman, ledande rektor Bernt Klockars (ordförande), ämneslärarutbildningsansvarig professor Michaela Pörn, dekanus Fritjof Sahlström, fakultetskoordinator Anna Smirnoff (sekreterare), samt två representanter för lärare vid Vasa övningsskolas gymnasium (utses av lärarna senast 28.11 2018), två representanter för studerande vid Vasa övningsskolas gymnasium (utses av studerande senast 28.11 2018) och två representanter för studerande vid Fakulteten för pedagogik och Välfärdsstudier (utses av studerande senast 28.11 2018). Gruppens uppgift är att under vårterminen 2019 utreda förutsättningar för en flytt. Gruppens arbete skall vara avslutat inom april 2019. Om utredningen visar att det är skäl att inleda konkret planeringsarbete tillsätts en eller flera nya grupper för detta innan sommaren 2019. Anledningen till gruppens bildande är de utbildnings- och forskningsmöjligheter som en närmare integrering av Vasa övningsskolas gymnasium och verksamheten vid Fakulteten för Pedagogik och välfärdsstudier förefaller kunna erbjuda, i form av forskningsförstärkning, utbildningsförstärkning och campusförstärkning. De presenteras kort nedan.

Forskningsförstärkning Vasa övningsskolas lärare och studerande behöver ges ytterligare möjligheter till nära kontakt och samarbete med forskning och utveckling. Lärare behöver ges ännu bättre möjligheter till dagligt samarbete med pedagogisk forskning och utveckling, ämnesdidaktisk forskning och utveckling och forskning och utveckling i de ämnen som finns vid Åbo Akademi. Detta är möjligt redan nu, men kunde komma att stärkas och möjliggöras av vardaglig kontakt och närvaro.

Vasa övningsskolas studerande behöver ges ytterligare möjligheter till nära kontakt och samarbete med vetenskapligt arbete och innehåll. Särskilt aktuellt är detta i och med den nya gymnasielagen, som ger möjligheter till kurssamarbete mellan gymnasiet och tredje stadiets utbildningar, med upp till 20 sp grundstudier på universitetsnivå som en del av gymnasiestudierna. Detta är möjligt också med nuvarande lösning, men kunde komma att stärkas och möjliggöras av vardaglig kontakt och närvaro.

FPV:s ämnesdidaktiska och ämnesbaserade forskning kunde också komma att stärkas av den större samlade campusvolym som ytterligare kolleger inom det egna området skulle innebära. Av särskild vikt och betydelse är dessa möjligheter för ämnen och ämneshelheter med begränsad personal och begränsad nuvarande volym av studerande.

Utbildningsförstärkning Flytten kunde också möjliggöra en utveckling av samarbetet mellan Vasa-högskolornas språkcenter och deras språkutbildningar, och det utbud av utbildning i främmande språk som ges vid Vasa övningsskolas gymnasium. Detta samarbete kunde möjliggöra ett bredare och starkare utbud i främmande språk för både studerande vid universiteten och högskolor, och stärka regionens kompetens och utbud i främmande språk. Det är också sannolikt att det finns oförutsedda synergier och samarbeten som en konsekvens av ett kommande samarbete. De dokumenterat positiva erfarenheter av motsvarande lösningar som finns av campussamarbete mellan övningsskola och universitet Tammerfors, och mellan gymnasium och universitet i Esbo, är ytterligare anledning till att utreda förutsättningar för motsvarande i Vasa.

Istuvat opiskelijaedustajat

Professors

Staff